Klima
Willis Haviland Carrier adlı elektrik mühendisinin 1902 yılında bir basım fabrikasında ısı ve nemi kontrol etmek amacıyla oluşturduğu sistem modern klimanın başlangıcı kabul edilmektedir. Günümüzde, bulunduğumuz ortamın uygun konfor şartlarında tutmak için kullandığımız cihazlara “klima” denir. Teknik anlamda klima; ısıtma, soğutma, temizleme, hava sirkülasyonu yaptırma ve havanın nem oranını kontrol etme ve bu işlevlerin sürekliliğini temin etme işlemidir.
Dünya genelinde yapılan araştırmalarda, insanlar ideal sıcaklık – nem – temiz havalı ortamlarda rahat edebilmektedir. Nem miktarının %30 ila %60 arasında, sıcaklığın ise 20 – 27 derece olduğu bu aralığa “Konfor Bölgesi” denir. İdeal ortalamadan daha yüksek ya da daha düşük sıcaklıklar başta insanlar olmak üzere tüm canlıları olumsuz etkilemektedir. Aşırı oranda nemin bulunduğu ortamlar terimizin buharlaşmamasına ve insanı olumsuz etkileyen bunaltıcı bir sıcağa neden olurken, düşük oranda nem ise göz yanması, boğaz kuruluğu gibi fiziksel olumsuzluklara yol açmaktadır. Hava sirkülasyonun olmadığı ortamlarda ise temiz hava girişi olmaz, kirli havanın mevcut olduğu ortamda toz, duman, bitki polenleri gibi zararlı maddeler filtrelenemediği için insanlar olumsuz etkilenebilir. Klimatizasyon ya da iklimlendirme olarak adlandırılan bu durum kapalı ortamlarda sıcaklığın, nemin, hava sirkülasyonun, temiz ve taze hava ortamının sağlanmasıdır. Yani klima sadece ortamın sıcaklığını düşüren bir cihaz değildir.
Klimalar, insanların ihtiyaçlarına göre rahat etmesi amacıyla araçlarda, konutlarda, işyerlerinde, eğitim kurumlarında, alışveriş merkezlerinde ve birçok kapalı mekanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Klima Çeşitleri
Merkezi Sistem Klimalar
Sabit bir dış ünite ile gaz akışını sağlayan dağıtıcılar yardımıyla birden fazla iç mekan ünitesinin birbirlerinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği direkt genleşmeli klima sitemleridir. İç ünite olarak kullanılacak ürünler bulundukları ortamlara göre farklı dizayn edilebilir.
Merkezi sistem klimalar yüksek katlı binalar, oteller, sinema salonları, tiyatro salonları, alışveriş merkezleri, fabrikalar, hastaneler, resmi kurumlar gibi bağımsız iç mekan ünitesin çok olduğu ortamlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
VRF (Variable Refrigerant Flow), VRV (Variable Refrigerant Volume) veya VRS (Variable Refrigerant System) değişken soğutucu akışkan debili sistem olarak kullanılan merkezi sistem klimalardır. Merkezi klima sistemleri daha ekonomik olup, kullanım alanlarında daha yüksek konfor sağlamaktadır. Ses düzeyinin daha düşük ve alan işgalinin daha az olması gibi unsurlarda insanlar için daha fazla konfor sağlayan etkenlerdir.
Bireysel Sistem Klimalar
a-) Split Klimalar; Soğutma sisteminin iki yada daha fazla gövde içeresinde olduğu cihazlardır. 7.000 Btu/h – 24000 Btu/h ısıtma ve soğutma sistemine sahip olan klimalar genel olarak daha küçük mekanlarda tercih edilmektedir. Daha büyük alanlarda (cami, mağaza, restoran, cafe vb) 24.000 Btu/h – 96000 Btu/h özellikli cihazlar tercih edilebilir.
b-) Multi Split Klimalar; Ofis ,villa, konut gibi mekanlarda bir dış üniteyle 9 adete kadar iç ünitenin bağlanabildiği sistemlerdir. Split tipi iç ünitelerden oluşur. Genleşme valfi dış ünitede olduğundan sessiz bir üründür.
c-) Paket Tipi Klimalar;
Düşey – Yatay Tip Paket Klimalar; Split klimalardan daha yüksek kapasiteli klimalardır. Havayı doğrudan kullanım alanına aktarabildiği gibi, kısa kanallarla homojen hava dağılımını da sağlayabilir.
Çatı Tipi Klimalar; daha büyük alanlarda kullanılır. (Sinema, alışveriş merkezi , tiyatro, cafe ve restoran) Kullanılacak teknik araç ve ekipmanların tümü çatıya blok halinde yerleştirilir.
d) Pencere Tipi Klimalar; kullanılan ilk klima modelleri olup balkon, pencere dışı duvar gibi alanlara yerleştirilir. Özellikle son yıllarda split klimaların daha çok tercih edilmeye başlanmasıyla kullanımı azalmıştır.
e) Portatif Tip Klimalar; tek parçalı pencere tipi klimalar gibidir. Drenaj haznesi üniteni altında olup, kullanıcının belirli zaman aralıklarında boşaltması gerekir.
İnverter Klima
Klima kullanımının amacı oda sıcaklığını istenilen düzeyde tutmaktır, klimalar istenilen sıcaklık düzeyi sağlandığında kendilerini bekleme moduna alır, sonra yeniden çalışır. Klima üreticilerince göre bu durum cihazın en çok enerji tüketimi yaptığı süreçtir. Daha ekonomik olması sebebiyle inverter tipi klimalar geliştirilmiştir. İnverter klimalar bekleme modunda çalışırken dalgalı akım yerine doğru akımla çalışır. Rölanti durumundaki klima bu yolla enerji tasarrufu ve güç istikrarı sağlar. İnverter klimalar çalışma şeklinden de anlaşılacağı gibi hiç kapatılmadan uzun süre kullanıma göre tasarlanmıştır. Eğer günde 1 – 2 saat çalıştırılıp sonra kapatılan bir kullanım söz konusu ise inverter tipi klimalar tercih edilmemelidir. Ama sabahtan akşama kadar çalışmasını amaçlanıyorsa inverter klimalar daha ekonomik bir kullanım sunar. Diğer klima türlerine göre daha pahalıdırlar, fakat kullanımları daha ekonomiktir. Diğer klimalar 0 derecenin altında ve 30 derecenin üstündeki sıcaklıklarda performans kaybederken, inverter klimalar -15 derecede veya 40 derecenin üzerindeyken bile rahat çalışırlar.
Klima Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli
Aşağıda Yer Alan Formu doldurup Servis Talep Edeebilirsiniz